S.o.s. - Ciało - Kruche, brzydkie paznokcie

OPIS PROBLEMU

Każdy, kto chce mieć zadbane i piękne paznokcie u rąk i stóp, powinien w sposób kompleksowy dbać o ich zdrowie przez właściwe odżywianie i odpowiednią pielęgnację.

Istnieją sytuacje w życiu człowieka, gdy w jego organizmie brakuje składników pokarmowych warunkujących prawidłowy wzrost paznokci:

w rekonwalescencji po chorobach infekcyjnych,
w zespołach zaburzeń wchłaniania,
w wyniku zaburzeń prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych i wtórnie do nich występujących niedoborów składników pokarmowych (witamin, białek, mikroelementów),
w okresie przedwiosennym (kiedy dostęp do owoców i jarzyn jest utrudniony),
w wyniku stosowania nieprawidłowej diety.
Pamiętaj o diecie

Gdy chcemy mieć piękne paznokcie, nie zapominajmy o diecie zawierającej produkty bogate w:

białko, a przede wszystkim egzogenne aminokwasy (np. fenyloalaninę, metioninę, lizynę) - białko jajka, mleko, ser, ryż,
wapń - mleko, sery, żółtko jaja,
żelazo - natka pietruszki,
krzem - świeże warzywa i owoce oraz rośliny lecznicze (skrzyp),
magnez - kakao, czekolada gorzka i słodka oraz migdały,
cynk - buraki, kapusta oraz kiełki pszenicy.
Niestety, nasze pożywienie jest często ubogie w te składniki pokarmowe. Należy wtedy skorzystać z preparatów uzupełniających ich niedobór.

Paznokcie rosną przez cały czas z przeciętną szybkością 1 mm tygodniowo.