Miejscowa otyłość - Lipoliza iniekcyjna



Lipoliza iniekcyjna to bezinwazyjna, nieoperacyjna metoda usuwania tłuszczu z określonych partii ciała.

Roztwór fosfatydylocholiny, podawany iniekcyjnie i bezboleśnie podczas zabiegu, pozwala pozbyć się tzw. boczków i innych fałdek odpornych na diety i ćwiczenia, np. obszar nad kolanami, wewnętrzna strona ud, ramiona ("motylki").

Ile zabiegów wykonać?

W zależności od okolicy ciała zabieg trwa w granicach 20-40 minut. Najlepszy rezultat osiągniemy wykonując serię 3 zabiegów w odstępach 3 ? 6 tygodniowych. Zabiegi wykonać można co 4 tygodnie, najlepiej na początku serii endermologii, ponieważ od 3 dnia po lipolizie należy bezwzględnie masować miejsce poddane zabiegowi w celu równomiernego rozmieszczenia się preparatu.

Jak działa?

Lipoliza iniekcyjna daje najlepsze efekty u osób, u których nadmiar tkanki tłuszczowej jest niewielki. Lipoliza nie sprawdzi się u pacjentów, którzy szybko chcą pozbyć się dużej ilości tłuszczu, stanowi natomiast dobre rozwiązanie dla szczupłych osób, które przeżywają rozterki z powodu niewielkiej ilości tkanki tłuszczowej. Po iniekcji pojawiają się typowe dla tego zabiegu objawy w postaci obrzęku, zaczerwienienia,
miejscowej bolesności, świądu, mrowienia. W miejscach iniekcji mogą pojawić się również niewielkie siniaki. Objawy te najczęściej ustępują po kilku dniach. Preparat zostaje wstrzyknięty bezpośrednio w okolice z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Nie można jednorazowo podawać zbyt dużej ilości preparatu, toteż zabieg należy wykonywać etapami.



Efekty zabiegu:

  • utrata kilku cm w obwodzie w miejscu iniekcji,
  • lepszy metabolizm komórek skóry,
  • lepsze mikrokrążenie,
  • stymulacja regeneracji skóry,
  • lepsze odżywienie skóry

Przeciwwskazania:

  • alergia na soję
  • ciąża, karmienie piersią
  • infekcje skóry w miejscach, w których miałby zostać przeprowadzony zabieg
  • nadmierna otyłość
  • ciężkie choroby nerek i wątroby
  • choroby związane z krzepliwością krwi, zaburzenia miesiączkowania
  • padaczka
  • hipercholesterolemia (szczególnie trójglicerydy)